Omukad

Från Grågripens Fiktion
Version från den 17 februari 2025 kl. 13.12 av Gealath (diskussion | bidrag) (Invasiva giftiga jättetusenfotingar)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

För inte särskilt länge sedan, kring år 500, utfördes ett experiment av en grupp alkemister i Tekozad på ett antal tusenfotingar. Dessa insekter skulle muteras med hjälp av alkemiska prepatat och den inhemska teknologin för att växa sig onaturligt stora och starka för att agera som lastdjur i landets gruvor. Experimentet sågs på negativt av andra alkemister och forskare i landet då de ansåg att mutera en insekt var mycket mindre effektivt än att försöka skapa en maskin som gjorde samma sak. Experimenten lyckades dock till allmänhetens förtret och alkemisterna hade nu ett tiotal av dessa tusenfotingar som de valde att döpa till omukader [omu-kaad].

Lyckan var dock inte långvarig då alkemisterna dök upp till sitt laboratorium en morgon för att upptäcka att inhägnaden som tidigare förvarat deras experiment nu var sönderkrossad, och alla omukader hade rymt från byggnaden. Idag lever omukaderna som en invasiv art i Tekozad och har sakta men säkert börjat sprida sig mot angränsande länder såsom Rasvania, Taronne, Viveira och Telam. Under sin tid i frihet har de ökat markant i antal - dock är ingen riktigt helt säker på hur de fortplantar sig - och orsakat trubbel i landets gruvor, grottor och tunnlar då de ofta lägger sig i bakhåll för att attackera folk och varelser som vandrat in i deras bon. På natten tar de sig ut till den redan hårt kämpande landsbygden för att orsaka trubbel då de gärna attackerar mindre boskap och andra varelser.

Utseende

En omukad är mycket lik en vanlig tusenfoting men blir i snitt en meter lång. Den har en tjock, robust, svart kropp med långa, ljusa ben och ett huvud i samma färg med två långa känselspröt. Mellan känselspröten sitter vad som kan misstas som en näbbliknande mun, men som egentligen är insektens två första ben som mest liknar och agerar som ett par vassa klor.

Egenskaper

Då dessa insektoider flydde från sitt fångenskap hann alkemisterna aldrig bli helt färdiga med sina experiment. De ämnade till att helt avlägsna en omukads förmåga att producera sitt giftiga saliv, men hade ännu inte lyckats när de flydde. Det är därmed insektens främsta egenskap för både attack och försvar. Giftet är inte starkt nog för att döda en orch, dock kan de bli väldigt sjuka. Vad som snarare tar kål på någon som blir attackerad av en omukad är dess starka framklor som har en klämkraft på ca 100 kilo.

Giftet anses vara mer dödligt för människor och alver som kan insjukna och dö av giftet inom en vecka om inget motgift ges.

Beteende och Livsmiljö

En omukad är en insekt främst aktiv under natten och som sällan attackerar sitt byte framifrån. På dagen håller de sig i grottor där de klättrar uppför väggar och tak för att gömma sig när de hör att någonting närmar sig. Detta görs för att antingen undvika en fara eller taktiskt falla ned ovanpå sitt byte. De äter allt ifrån små däggdjur till andra insektoider och ryggradslösa djur. De kan leva länge på lite föda, men blir mer och mer slöa desto längre de går utan att äta.

På natten kan de ta sig ut från sina gömslen i bergen för att leta annan föda.

Ett omukadnäste hittas oftast i grottor och kan kännas igen av ihopsamlat buskage och jord samt delar av gamla ömsade delar exoskelett.

Utbredning

Under de ca 25 år som de existerat i det vilda har de hållit sig kring Tekozads bergskedjor och utanför städerna. Nyligen har de också börjat ses till i angränsande länder: Rasvania, Taronne, Viveira och Telam.

I Taronne är det än så länge endast hertigdömet Foret som haft milda problem med denna invasiva art.