Telam: Skillnad mellan sidversioner

Från Grågripens Fiktion
Rad 70: Rad 70:


=== "Kom ihåg att vi en gång levde" ===
=== "Kom ihåg att vi en gång levde" ===
Alla i Telam är inte nöjda med att vara vasaller till Det Garonska Imperiet och en grupp motståndskämpar har börjat organisera sig. De samlas utanför [[Castellum Azem]] en gång per år och ber för att Telam ska slå sig fria och bli självständiga. Mindre attentat för att motarbeta Imperiet sker i landet, men få korsar gränserna och beger sig in i Gara.
Alla i Telam är inte nöjda med att vara vasaller till Det Garonska Imperiet och en grupp motståndskämpar har börjat organisera sig. De samlas utanför Castellum Azem en gång per år och ber för att Telam ska slå sig fria och bli självständiga. Mindre attentat för att motarbeta Imperiet sker i landet, men få korsar gränserna och beger sig in i Gara.
   
   
Slagordet "Kom ihåg att vi en gång levde" kommer från [[Loghif Selch]], Telams sista regent, och yttrades när hon ledde attacken mot det invaderande Garonska Imperiet.
Slagordet "Kom ihåg att vi en gång levde" kommer från Loghif Selch, Telams sista regent, och yttrades när hon ledde attacken mot det invaderande Garonska Imperiet.


=Vidare läsning=
=Vidare läsning=

Versionen från 25 november 2023 kl. 22.05

Telam är en del av Det Garonska Imperiet och gränsar till Gara i öst och Zelicáj i söder. En bergskedja omger den norra och östra gränsen. Öster om de telamska bergen ligger Vildmarken. Norr om Telam på andra sidan de nordliga bergen ligger De Västra Rikena med Tekozad som närmsta land. Under dessa berg finns det en handelsväg mellan Tekozad och Telam, och via den förekommer det handel mellan Det Garonska Imperiet och De Västa Rikena.

Geografi

Klimatet skiljer sig mellan det kargare bergklimatet längs bergskedjan, och de lummigare lövskogarna längre in i landet. Garas ena tvillingflod rinner genom Telam och möts upp av floden Silvertår innan de mynnar ut i havet söder om Zelicáj.

Djur- och monsterlivet i Telam skiljer sig inte nämnvärt från övriga delar av Imperiet, undantagsvis deras stora problem med vampyrer. De har infilitrerat stora delar av samhället och det är inte ovanligt med historier om hela byar som blivit föda till vampyrer.

Telams enda stora stad och tillika huvudstad Telam’qi ligger i de nordöstra bergen. Resten av landet befolkas genom småbyar ägda av den telamska högadeln. Castellum Azem, det gamla regentpalatset från innan Telam blev en vasallstat, står kvar orört än idag efter den avrättning som skedde av regentätten Selch. Det stora palatset är en påminnelse till folket att vara evigt lojala mot det Det Garonska Imperiet och en uppmaning att inte gå emot Imperiets vilja. Imperiska vakter skyddar palatset och hindrar medborgare från att beträda marken. En gång per år samlas dock en liten skara telamer för att be en stilla bön för sina forntida regenter.

Styrelseskick

Telamska Rådet

Telam styrs av det Telamska Rådet, bestående av 9 representater från högvasallsfamiljerna. När en representant dör så väljs en ny av det styrande Rådet. Oftast väljer de in en ny från samma familj som haft en stol i rådet, men det händer att en representant väljs in från en storvasalls-familj. Det är mycket oklart för alla hur en sådan här process går till, och en stol får aldrig stå tom längre än fem dagar. Telamska Rådet har en häradsmagiker och en mästeralkemist som rådgivare.

Högadeln

Högadeln kan delas in i högvasallerna och storvasallerna. Högvasallerna består av nio familjer som alla har en representant i det Telamska Rådet. Storvasallerna är de resterande femton högadelsfamiljerna. Högadeln betalar ingen skatt och äger också all mark i Telam.

Caedux och paladiner har en likvärdig samhällsstatus med storvasallerna men räknas inte som adel. De har privilegiet att de inte behöver betala skatt. Licensmagiker står utanför Telams feodala system och får därför varken några för- eller nackdelar.

Lågadeln

Lågadeln kallas i Telam för undervasallerna. Till den klassen räknas riddare och soldater samt den medelklass som existerar. En bonde kan adlas till undervasall, men aldrig till stor- eller högvasall. Lågadeln betalar en skatt till Comitium och en vasallskatt till Det Garonska Imperiet. De kan inte äga någon mark, utan de tilldelas en boning på högadelns mark som de får förvalta. Förvaltning sker bland annat genom att anställa borgare som tar hand om skogs- och jordbruket på marken. De som bor i Telam’qis innerstad kan få rätten att äga en bostad, men marken tillhör fortfarande högadeln.

Borgarna

I Telam så kallas bönderna och gemene lågklass-medborgare för borgare. Borgarna betalar en skatt till Comitium och en vasallskatt till Det Garonska Imperiet. De kan inte äga mark eller bostad, men de kan hyra en bostad i Telam’qi om de inte vill bo hos en hög- eller lågadelsfamilj och arbeta för dem. Detta görs främst av hantverkare och medborgare med kringresande yrken.

Alver

Överlag finns det väldigt få alver i Telam och de som finns ägs av adeln. En alv som rör sig ute med sin ägare blir ofta utstirrad. Rasismen gentemot alver lever fortfarande kvar, men den är på senare tid främst verbal då ingen vill göra sig ovän med en adlig familj. Om ens alv mördas har ägaren rätt att ställa personen som dödade alven inför rätta och kräva skadestånd, då de förlorat en ägodel. Alver får inte ingå äktenskap utan ägarens tillåtelse. De får inte heller studera på Telam’qis vetenskapsakademi eller bli en Spindel. Om ägaren väljer att utbilda sin alv så måste hen göra det själv via en tjänstelärare.

De alver som lever hos adeln har det oftast gott ställt ändå, de får mat och husrum i gengäld av att de tjänar sin ägare livet ut. Får de barn så blir barnen automatiskt ägarens ägodel, men de kan också säljas eller göras av med om ägaren anser att de inte behövs.

Kultur och Samhälle

I Telam är samhällskikten tydliga och viktiga för varje individs rättigheter i samhället. Att avancera uppåt är svårt eller rent av omöjligt, beroende på ens startposition i livet. De styrande i Telam är högvasallerna sittande i det Telamska rådet, bestående av högadelns mäktigaste familjer. Resten av befolkningen är antingen storvasaller, undervasaller eller borgare.

Sexualitet och Samlevnad

Äktenskap ingås alltid med andra individer i samma samhällskikt som en själv. För högadeln gäller enbart arrangerade äktenskap med politisk bakgrund. Utomäktenskapliga kontakter är inga konstigheter, men barn skall hållas inom äktenskap eftersom arvsrätt är mycket viktigt.

Religion

I Telam är Vakelane, Phimis, Langisele och Myvmare lagliga gudar att dyrka. Dimisitra-dyrkan anses kunna leda till uppror mot det Garonska Imperiet och är inte tillåtet. I Telam'qi finns tempel för övriga gudar uppbyggda, och ruinerna efter det forna Dimisitra-templet som sprängdes i bitar.

Telams ärkecaedux har tillhör i regel Vakelane eller Phimis.

Magi och Alkemi

De magiska förmågorna ses på med skeptiska ögon i Telam av gemene medborgare, medan det Telamska rådet och adeln anser dem vara duktiga rådgivare. Varje högadelsfamilj har sin egen häradsmagiker, medan bara vissa lågadelsfamiljer har en. Magiker i Telam brukar inte sin magi öppet på gatorna, det är inte förbjudet, men det anses ofint.

Alkemi brukas helt öppet och många alkemister arbetar i samarbete med apotekare, medicinare och fältskärer.

Utbildning

Telam har skolplikt för alla barn upp till 15 år. Där obligatorisk utbildning om Imperiehistoria och politik, geografi, lättare alkemi och matematik. Grundskolan är avgiftsfri för alla. De adliga barnen har egna skolor eller hemskolas av en anställd tjänstelärare. Efter 15 års ålder kan man välja att studera vidare på Telams Phimiska Vetenskapsakademi.

I Telam’qi ligger Silverhäradenskolan Wolkenklang. Dit skickas de barn som visar tecken på magisk begåvning.

Den Phimiska Vetenskapsakademin Vetenskapsakademin är en dyr prestigeskola för de som har råd att betala. Varje år delas tio stipendier från det Telamska rådet ut till de grundskolstudenter som utmärkt sig speciellt, vilket möjliggör att även fattigare elever kan få högre utbildning. På akademin undervisas elverna i avancerad alkemi, storpolitik och medicin och de som klarat av sin utbildning lämnar skolan med goda förutsättningar för att bli en bra medborgare.

Spindelns monsterjägarskola

Spindelns Monsterjägarskola är en exklusiv internatskola belägen i bergskedjan som går in i Telam. Dit reser de telamer som antingen vill testa på något nytt, skaffa sig en ny framtid, eller de som inte har något annat val för att överleva. Det är allmänt känt att inte alla som åker dit överlever utbildningen, men de som tar sig igenom är utbildade inom stridskonst, monstervetenskap, alkemi och giftkonst, och har goda förutsättningar för att ta såväl monsterjägarkontrakt som rena livvaktsuppdrag hos adeln.

Pågående konflikter

Vampyrinfiltrationen

Vampyrer har infiltrerat varenda vrå i Telam. De finns överallt i samhället och ingen är säker på om den de möter på gatan är en vampyr eller inte. Detta har lett till otryggheter hos befolkningen och flertalet försök att rensa landet på vampyrerna har gjorts, men samtliga har misslyckats. Det förs diskussioner om vampyrer skall godkännas som en minoritet, men det har varit starka protester från alla samhällsklasser emot detta.

"Kom ihåg att vi en gång levde"

Alla i Telam är inte nöjda med att vara vasaller till Det Garonska Imperiet och en grupp motståndskämpar har börjat organisera sig. De samlas utanför Castellum Azem en gång per år och ber för att Telam ska slå sig fria och bli självständiga. Mindre attentat för att motarbeta Imperiet sker i landet, men få korsar gränserna och beger sig in i Gara.

Slagordet "Kom ihåg att vi en gång levde" kommer från Loghif Selch, Telams sista regent, och yttrades när hon ledde attacken mot det invaderande Garonska Imperiet.

Vidare läsning

Sidor om Telam

Övrigt