Taronne: Skillnad mellan sidversioner
(Lade till början av kultur och samhälle) |
|||
Rad 22: | Rad 22: | ||
Coronet-titeln skapades av och för ätten [b]Skaldhjärta[/b] för omkring 150 år sedan som ett sätt att konsolidera makten i Taronne till [b]Chamilvert[/b] i vad som då var ett fragmenterad land med många krigande adelsätter. Sedan dess har fler åtgärder för att förflytta, förskjuta och förändra maktbalansen gjorts, i båda riktningar. | Coronet-titeln skapades av och för ätten [b]Skaldhjärta[/b] för omkring 150 år sedan som ett sätt att konsolidera makten i Taronne till [b]Chamilvert[/b] i vad som då var ett fragmenterad land med många krigande adelsätter. Sedan dess har fler åtgärder för att förflytta, förskjuta och förändra maktbalansen gjorts, i båda riktningar. | ||
Taronnes Lagbok finns att läsa här: | Taronnes Lagbok finns att läsa här: [[:File:TaronnesLagbok.pdf]] | ||
====Det lilla- och det stora rådet==== | ====Det lilla- och det stora rådet==== | ||
[b]Lilla Rådet[/b] består av [b]Coronetens[/b] närmaste rådgivare och leds av [b]Senechalen[/b]. [b]Senechalen[/b] är [b]Coronetens[/b] ställföreträdare och har i monarkens frånvaro samma makt. [b]Stora Rådet[/b] är endast rådgivande och har ingen formell makt. Både [b]Coroneten[/b] och [b]Seneshalen[/b] kan ge ut så kallade [i]lettres de cachet[/i] (sigillbrev) som är bevis på att olika beslut har tagits. [b]Seneshalen[/b] kan använda sina sigillbrev för att köra över beslut som tagits inom det [b]Lilla Rådet[/b], men måste bevittnas och signeras av en annan rådsmedlem för att vara giltigt enligt lag. [b]Coroneten[/b] kan använda sina sigillbrev för att styra genom dekret, men kräver också en signatur från en medlem av det [b]Lilla Rådet[/b] (som hen kan begära). | [b]Lilla Rådet[/b] består av [b]Coronetens[/b] närmaste rådgivare och leds av [b]Senechalen[/b]. [b]Senechalen[/b] är [b]Coronetens[/b] ställföreträdare och har i monarkens frånvaro samma makt. [b]Stora Rådet[/b] är endast rådgivande och har ingen formell makt. Både [b]Coroneten[/b] och [b]Seneshalen[/b] kan ge ut så kallade [i]lettres de cachet[/i] (sigillbrev) som är bevis på att olika beslut har tagits. [b]Seneshalen[/b] kan använda sina sigillbrev för att köra över beslut som tagits inom det [b]Lilla Rådet[/b], men måste bevittnas och signeras av en annan rådsmedlem för att vara giltigt enligt lag. [b]Coroneten[/b] kan använda sina sigillbrev för att styra genom dekret, men kräver också en signatur från en medlem av det [b]Lilla Rådet[/b] (som hen kan begära). |
Versionen från 28 augusti 2023 kl. 14.29
Taronne är en del av De Västra Rikena och gränsar mot Viveira i söder, i norr mot Albeir och i öst mot Rasvania. Taronnes klimat är tempererat och stora delar av landet utgörs av vidsträckta grönskande slätter, som oftare än inte brukas som betesmark eller utsådd. Böljande fält med spannmål ramas in av kullar och blandskogar. Undantaget är Taronnes norra delar som långsamt övergår i den kargare, hårda slätt som annars kännetecknar Albeir.
Taronnes fauna består av en uppsjö av vilt och diverse fyrfota rovdjur. Rådjur, vildsvin, vargar och björnar är en vanlig syn på landsbyggden. I städerna lever råttor och dränkare gott nere i kloaker och ovan jord en och annan sanguin. I landets södra delar varnar man barn för att bli bortrövade av älvor. Landsbygden tenderar att ha problem med bestar och odöda som nekrofager och gengångare. Vid gränsen mot Albeir jagar gripar fritt och gör många områden farliga att resa igenom.
Taronne har nio större städer som givits stadsrättigheter och rätten att idka handel som inte förekommer i någon större skala utanför städerna. Den största av dessa är huvudstaden Chamilvert, som är en del av Coronetens egna domän, med omkring 350 000 invånare. Städer omges av mindre byar, gårdar, torp och en och annan köping. Näst största staden, och numera Taronnes enda djuphavshamn, är Etrette, i grevskapet Chasille på Taronnes sydvästra kust.
Taronne har den mest blomstrande handeln i De Västra Rikena mycket tack vare det omfattande vägnät som tidigare coroneter låtit byggas. Detta vägnät förbinder de nio städerna och är så välskötta och noggrant anlagda att Taronnes infrastruktur kan mäta med den i Garonska Imperiet. Taronner är mycket stolta över sina vägar och donationer till deras underhåll görs av både rika som fattiga vid vägkorsningar i små bössorna tillsammans med sakrament till guden Langisele.
Geografi
Se kartan till höger för en översikt av landet Taronnes geografiska uppbyggnad. Mer information och detaljerade kartor kommer.
Kultur och samhälle
Livet i Taronne är präglat efter klass. Adeln och de rika borgarna lever ett privilegierat liv i slott och herrgårdar, medan de fattiga lever trångbott och i enkelhet. Värst är det för alver som ofta lever i slumlika förhållanden i fattigdom och där svält inte är ovanligt. De som färdas på landsbygden kan förvänta sig en viss gästfrihet, om så ett mål mat eller en lada att sova igenom regnet. Främlingar är inte sällan välkomna sålänge de är hövliga och uppför sig.
Styrelseskick
Taronne är formellt en feodal konstitutionell monarki där makten utgår från [b]Coroneten[/b] via ett antal adelsätter och deras vasaller. Varje titelhållare är själv en vasall och har svurit lydnad till den steget högre upp i hierarkin, hens [i]liege[/i]. Enskilda medlemmar av en titelhållares ätt saknar dock en inkomst annat än den titelhållaren benådar ge dem, och kan förvänta sig att deras försörjning tryggar på något sätt genom [i]apanage[/i]. Det kan också ske genom att hjälpa dem till goda positioner inom hovet, att hitta ett passande äktenskap.
Även om [b]Coronetens[/b] maktutövande av gammal hävd regleras av ett antal lagar så är det i praktiken endast vad som är politiskt gångbart som sätter begränsningarna. [b]Coroneten[/b] regerar formellt på nåder av adeln och måste hela tiden göra avvägningar i hur makten utövas. Enligt lag har [b]Coroneten[/b] kan stifta nya lagar, omfördela egendom och titlar, skapa och ta in skatt, och lägga sig i rättskipning om hen så önskar.
Coronet-titeln skapades av och för ätten [b]Skaldhjärta[/b] för omkring 150 år sedan som ett sätt att konsolidera makten i Taronne till [b]Chamilvert[/b] i vad som då var ett fragmenterad land med många krigande adelsätter. Sedan dess har fler åtgärder för att förflytta, förskjuta och förändra maktbalansen gjorts, i båda riktningar.
Taronnes Lagbok finns att läsa här: File:TaronnesLagbok.pdf
Det lilla- och det stora rådet
[b]Lilla Rådet[/b] består av [b]Coronetens[/b] närmaste rådgivare och leds av [b]Senechalen[/b]. [b]Senechalen[/b] är [b]Coronetens[/b] ställföreträdare och har i monarkens frånvaro samma makt. [b]Stora Rådet[/b] är endast rådgivande och har ingen formell makt. Både [b]Coroneten[/b] och [b]Seneshalen[/b] kan ge ut så kallade [i]lettres de cachet[/i] (sigillbrev) som är bevis på att olika beslut har tagits. [b]Seneshalen[/b] kan använda sina sigillbrev för att köra över beslut som tagits inom det [b]Lilla Rådet[/b], men måste bevittnas och signeras av en annan rådsmedlem för att vara giltigt enligt lag. [b]Coroneten[/b] kan använda sina sigillbrev för att styra genom dekret, men kräver också en signatur från en medlem av det [b]Lilla Rådet[/b] (som hen kan begära).