Rasvanias Adel

Från Grågripens Fiktion
Version från den 30 juli 2024 kl. 20.01 av LeoKurki (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Adeln i Rasvania har olika ansvarsområden när det kommer till att förvalta län i landet. All mark i landet ägs av kronan, men greveter och baroneter styr mindre områden, så kallade län, på uppdrag från Monarken. Adeln delas in i flera kategorier som är viktiga för övrig adel att känna till, men mindre relevant för folket på landsbygden. Där sträcker sig kunskapen sällan längre än till vem som är deras överhuvud och vem som är monarken. =Mon...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Adeln i Rasvania har olika ansvarsområden när det kommer till att förvalta län i landet. All mark i landet ägs av kronan, men greveter och baroneter styr mindre områden, så kallade län, på uppdrag från Monarken.

Adeln delas in i flera kategorier som är viktiga för övrig adel att känna till, men mindre relevant för folket på landsbygden. Där sträcker sig kunskapen sällan längre än till vem som är deras överhuvud och vem som är monarken.

Monarkens Hus

Till Monarkens hus hör monarken, dess familj och gemål. Dessa ligger längst upp i tronföljden och tituleras Ers Nåd, eller Ers Majestät. Ädlingar tillhörande monarkens hus har i regel en Lord Protektor som livvakt. Detta är den högsta adeln förunnat, och det är inte ovanligt att dessa Lord Protektorer är häxjägare från Vict Nouds Order, men undantag finns. Princeter behöver Monarkens godkännande för att få gifta sig utan att förlora sin plats i tronföljden. Monarken får emellertid gifta sig med vem hen vill.

En medlem i Monarkens Hus får inte heller bli regent i ett annat land genom arv eller giftermål, utan förlorar även då sin plats i tronföljden.

Drottning, Konung och Regent

Rasvanias monark kallas Drottning, Konung eller Regent beroende på pronomen. Alla kan dock tituleras som Monark.

Monarkens titel går i arv till deras äldsta barn; kronprinceten. Monarken står över lagen i Rasvania och kan inte lagligen avsättas.

Innehavare: Hennes Majestät Drottning Lysanne IV av Rasvania, Lysanne Van Corbach.

Regentgemål

Monarkens gemål kallas alltid för Regentgemål och har inte någon makt över landet. Regentgemålen ärver inte heller positionen som monark ifall denne skulle gå bort, utan blir då änkedrottning/änkekonung/änkeregent.

Innehavare: För närvarande har Lysanne IV ingen regentgemål, men hennes mor, Änkedrottningen Maud, Kung Eduard IIs gemål, lever fortfarande. Hon har sedan Kung Eduard IIs död dragit sig undan till sitt Hertigdöme, Vamesk.

Prins, Prinsessa, Princet

Tronarvingar i monarkens hus kallas Prins, Prinsessa eller Princet beroende på pronomen. Det barn som är äldst bär den speciella titeln kronprins/ kronprinsessa/kronprincet och är först i tronföljden.

När en ny kronprincet blir krönt behåller princetens syskon sina titlar. En princets barn har inte per automatik någon titel, men de blir ofta så småningom Vasaller för kronan, eller Undervasaller hos sina föräldrar.

Innehavare:

  • Tvillingarna HM Prinsessan Lara och HM Prins Larsev, Hertiginna respektive Hertig av Linderlev.
  • HM Prins Leksei, Hertig av Rhodstep.
  • Den bortgångne Kung Eduard IIs levande syskon.

Tronföljd

I händelse av HM Drottning Lysanne IVs plötsliga bortgång är tronföljden som nedan. Skulle hon emellertid få egna arvingar kommer de inta förstaplatsen, och samtliga andra i tronföljden skulle puttas ner så många steg det krävs. Skulle Prinsessan Lara få barn skulle de hamna under henne i tronföljden, men över Prins Larsev och så vidare.

Det vill säga: i första hand ska Monarkens barn ärva kronan. Därefter Monarkens syskon. Därefter närmaste möjliga förgrening (I detta fallet föregående regentens syskon).

Nuvarande tronföljd:

  • HM Prinsessan Lara, Hertiginna av Linderlev.
  • HM Prins Larsev, Hertig av Linderlev.
  • HM Prins Leksei, Hertig av Rhodstep.
  • Bortgångne Kung Eduard IIs levande syskon.
  • Bortgångne Kung Eduard IIs levande syskons barn.
  • Mer avlägsen släkt.

Vasaller

Rasvania är uppdelat i förläningar. Monarken äger samtliga län och delar ut maktbefogenheter till vasaller som styr de enskilda länen. Dessa har svurit trohet till Monarken och lyder direkt under denne. Dessa vasaller får då adliga titlar förknippade med området som sedan går i arv till det äldsta av vasallens barn.

Vasaller kan i sin tur tillsätta undervasaller att styra mindre områden i sitt eget län. Dessa positioner går inte i arv, utan en undervasall har sin tjänst till dess att de inte längre kan utföra den eller blir utbytt i förtid. Det händer emellertid att barn ersätter sina föräldrar som undervasaller även om positionen inte tekniskt sett går i arv.

Kronans vasaller tituleras efter sin förläning, till exempel; Grevinnan Rustau, Renate Van Drost (det vill säga “Titel (Grevinna) Område (Rustau), Namn Efternamn”), eller Ers Höghet. Undantag är om vasallen även tillhör Monarkens hus, då de tituleras med sin högre titel i första hand, men ibland på följande vis: Hennes Majestät Prinsessan Lara Van Corbach, Hertiginna av Linderlev, eller med tillbörligt tilltal, i Prinsessan Laras fall: Ers Nåd eller Ers Majestät.

Vasaller har nyttjanderätt över sitt län och kan där samla in skatt och tributer, men ska i gengäld bidra med till exempel soldater om Rasvania råkar i krig. Många, men inte alla, vasaller betalar även skatt till kronan.

En vasall har rätt att gästa de gårdar som ligger på dennes förläning och har då rätt till mat och husrum.

En vasall kan bli fråntagen sitt län om denne inte uppfyller sina skyldigheter gentemot landet och Monarken. På ett liknande vis kan en vasall byta ut sina undervasaller som de anser lämpligt.

Ett hertigdöme är nästan alltid större än ett grevskap, och ett grevskap är nästan alltid större än ett baroni.

Till skillnad från i vissa andra länder innehar inte en vasall mer än ett hertigdöme, ett grevskap, eller ett baroni åt gången. Däremot har det hänt, dock sällan, att baronier eller grevskap som gränsar till varandra slagits ihop.

Hertig, Hertiginna, Hertiget

Går ej i arv. Endast medlemmar av monarkens familj blir tilldelade Hertigdömen och titeln som medföljer.

Dessa är alltid skattebefriade till skillnad från många Greveter och Baroneter. Innehavare: Bland andra:

  • HM Prinsessan Lara, Hertiginna av Linderlev
  • HM Prins Larsev, Hertig av Linderlev
  • HM Prins Leksei, Hertig av Rhodstep
  • Änkedrottningen Maud Van Mogens, Hertiginna av Vamesk
  • Herent Garauburg, Garev Karel

Greve, Grevinna, Grevet

Går i arv. Adel med tillhörande län, då kallat grevskap. Innehavare: Ett stort antal Greveter, bland andra: Grevinnan Rustau, Renate Van Drost.

Baron, Baronessa, Baronet

Går i arv. Adel med tillhörande län, då kallat baroni. Innehavare: Ett stort antal Baroner, bland andra: Baron Wier, Rutger Van Wieren

Undervasaller

Undervasaller saknar egen titel brukar räknas som lågadel eller obetitlad adel. Undervasallerna tjänar vasallerna på ett liknande sätt som vasallerna tjänar Monarken, det vill säga att de har liknande rättigheter och skyldigheter men på en mindre skala.

Erhålls på personbasis, där undervasallens barn inte ärver positionen efter sin förälder. Det händer även att en Vasall gör Undervasaller av sina syskon eller barn. Tituleras som Namn Efternamn, pronomen, Vasall under Herent/Grevet/Baronet Område (Exempel: Eldert Wijten, hen, Vasall under Grevinnan Rustau).

Exempel på vad som räknas som Undervasaller kan vara till exempel, borgmästare, domare och fogdar.

Speciella yrken inom Adeln

Lord Protektor

En Lord Protektor är en yrkestitel för en livvakt för högadeln. Vasaller har också ofta livvakter, men de är inte per automatik Lord Protektorer.

Många av innehavarna av denna yrkestitel är häxjägare från Vict Nouds Order, men inte alla.

En Lord Protektor lever ofta nära ädlingen som hen arbetar för, är med på möten, resor inom- och utomrikes, jakt, bal och andra nöjen som del av sitt arbete. En del arbetar förklädda som en del av ett entourage, och andra visas upp. Hur det fungerar skiljer lite från arbetsgivare till arbetsgivare.

Titelöversikt